Så håller du din bostad i bästa skick

Rengöring av din lägenhet är viktigt att tänka på. 
Här ger vi tips på hur olika material ska skötas om.

Väggar
Målade väggar: Rengörs med ljummet vatten och milt rengöringsmedel.
Tapeter med plastskikt: Torka försiktigt med fuktig trasa.
Papperstapeter: Dammtorkas.
 
Golv
Parkettgolv: Rengörs med lätt fuktad trasa och milt rengöringsmedel. Torka genast.
Plastmattor: Rengörs med lätt fuktad trasa och milt rengöringsmedel. Torka genast.
Linoleummattor: Rengörs med lätt fuktad trasa och milt rengöringsmedel. Torka genast. Polish används endast när golvet börjar bli slitet.
 
Kyl och frys
Avfrosta regelbundet. Låt isen tina, hacka inte bort den. Detta ger en jämnare temperatur och sparar energi.
 
Badrum
Toaletten och annat porslin rengörs med en mjuk borste och milt rengöringsmedel. Rensa vattenlåset och golvbrunnen med jämna mellanrum.
(Badrummets väggar får du inte göra hål i, då dessa har ett tätskikt för att hindra fukt.)
 
Diskho
I diskhon beror stopp och dålig lukt oftast på att fett, matrester och små föremål fastnat. Använd alltid en renssil och gärna en extra sil om du till exempel rensar fisk. Häll kokhett vatten i hon emellanåt så fettsamlingar löser upp sig. Lagar du ofta mat med olja bör du göra detta cirka en gång i veckan. Får du ett stopp kan du också använda en vaskrensare eller om det inte hjälper en rensspiral som med sin lilla krok kommer långt ner i rören. Om du ändå inte får loss det som fastnat bör du öppna vattenlåset och göra rent.
 
Ventilation
Fläkt och ventilation ska rengöras med jämna mellanrum av hyresgästen, helst 2 gånger per år.
För att rengöra ventilationen kan du enkelt skölja av filtret med milt rengöringsmedel och vatten. Det går även bra att dammsuga filtret.
Då minskar nedsmutsningen av övriga ytor i rummet. 
Filtret bör bytas efter 1–2 år och detta görs av hyresvärd.
Stubor informerar när det är dags för byte.
 
Spis och ugn
Torka bort fettfläckar från spishäll och ugn så fort som möjligt. Torkas med en fuktad trasa.
 
Ugn
Tips för effektiv rengöring av ugn: 
Blanda 2 delar flytande såpa med en 1 del vatten och blanda i en sprayflaska. Spraya hela ugnen med såplösningen och sättugnen på 100–150 grader. Låt verka i 15 minuter och torka sedan rent med vatten och en trasa. 

Spisfläkt och köksfilter
Köksfläkten har en tendens att snabbt bli flottig och smutsig i hem där mat ofta tillagas. Rengör fläkten långt innan fettet dryper om den, droppande fett, mat och varma plattor är ingen bra kombination i och med bakterier och brandrisken! Ta en extra titt på din köksfläkt innan du lagar mat nästa gång.
Börja med att stänga av ev. elektricitet och ta loss köksfiltret/höljet. Nedan följer några tips på rengöring av filtret och höljet i köksfläkten:

 • Blötlägg filtret i en bunke hett vatten blandat med diskmedel, skölj av eller kör filtret i diskmaskinen efteråt. Höljet och fläkten kan rengöras med samma blandning om det är rostfritt stål eller plast.

 
De allra flesta av dagens kolfilter går att rengöra med hett vatten och diskmedel. Se dock till att filtret är helt torr innan du monterar tillbaks det i köksfläkten. När du rengör fläktens in- och utsida – se till att inte spraya rengöringsmedel/diskmedelsblandning direkt på ytan, fukta istället trasan och torka av. Rinnande vätska kan ge märken.
Hyresvärden ser till att byta ut köksfilter och informerar hyresgäst när det är dags.
 

Vanliga frågor

 • Frågor vid inflytt?

  Vid inflyttning är lägenheten besiktigad av oss. Kontrollera din lägenhet och kontakta oss inom 7 dagar om du har några invändningar eller synpunkter på skicket av lägenhet. Sätt genast upp ett hänglås på ditt nya förråd. När du sagt upp din lägenhet kan du boka besiktning via vår hemsida under länk.
  https://stubor-harsyran.se/utflyttning
   

 • När får jag hämta mina nycklar?

  Kontakta uthyrning@stubor.se för information om nyckelhämtning.

 • Hur gör jag en adressändring?

  Ändra adress och begär eftersändning av posten i god tid. Du kan göra din anmälan hos Skatteverket. Tänk på att lägenheten har ett fyrsiffrigt nummer, så kallat officiellt lägenhetsnummer, som ska användas vid adressändring. Numret hittar du på hyreskontraktet. 

 • När ska jag betala min hyra?

  Som hyresgäst är du skyldig att betala hyra oavsett om du fått någon hyresavi eller inte. Vi skickar löpande ut hyresavier på epost eller utskrift i brevlådan. 
  Har du tappat bort din avi så kan du logga in i ”Mina sidor” för att få tillgång till den. 
  Om du inte betalar hyran i tid skickas ärendet direkt till Visma Collectors för handläggning vilket medför en kostnad. Återkommande sena betalningar kan leda till att du förlorar ditt hyreskontrakt och din bostad.
   

Temporärt boende?

Kika in på Easy livin' Hotell!